tisdag 13 maj 2008

Marcus champagneskola: Del 1, området

Inför champagneprovningen kommer jag på denna sida, som nedräkning, ha en champagneskola. Jag kommer kortfattad att gå igenom området Champagne, druvorna, framställningsmetoderna, vilka typer av champagne det finns samt lite kort om lagring och årgångar.

Området
Champagne är, som du redan vet, mousserande viner från området Champagne, ingenting annat. Cava är inte champagne, crèmant är inte champagne, sekt är inte champagne, spumante är inte champagne, Åkesson är inte champagne. Om du bara lär dig detta vet du redan mer än den genomsnittliga parmiddagskocken.

Att champagne är världens bästa mousserande vin beror på tre saker:

  • Klimatet
  • Jordmånen
  • Framställningsmetoden
De bästa mousserande vinerna utanför Champagne använder samma druvor och samma metod för att producera vin, men de kan aldrig – hur gärna de än vill – få samma terroir som finns i det lilla vinproducerande området öster om Paris.

Klimatet
När man framställer mousserande vin krävs druvor som har en bra balans mellan socker och syra. Mousserande viner med för mycket socker och för lite syra blir snabbt klumpiga, och saknar finessen och elegansen hos champagne. Generellt sett kan man säga att ju varmare klimat, desto mer socker och mindre syra. Därför är det knappast en överraskning att Champagne är världens nordligaste klassificerade vindistrikt. Genomsnittstemperaturen i området är så låg som 10,6 grader, en temperatur som tvingar vinrankans rötter långt ner i marken för att ta upp vatten och näring. Vid detta djup tar vinstocken upp en stor mängd mineraler.

Visst, om Champagne är världens nordligaste kvalitetsdistrikt så borde det ju finnas distrikt i södra hemisfären som har liknande klimatförutsättningar, tänker du nu. Det finns det också, men de har inte samma jordmån.

Jordmånen
Jordmånen är den enskilda komponent som gör att champagne lämnar sina övriga bubblande konkurrenter i backspegeln. Richard Juhlin, en av världens mest erkända champagneexperter, anser att det räcker med att titta på kvalitetsskillnaderna inom Champagne för att se jordmånens enorma betydelse. Byar med jordmån av lera når inte alls upp till samma klass som byar med stor koncentration av ytligt liggande krita. Trots att klimatet är detsamma kan vin från vingårdar hundra meter ifrån varandra skilja sig enormt. Det är alltså kritan som ger champagne dess oöverträffade finess. Två bälten sträcker sig från Dover, under engelska kanalen och in i Frankrike, Belimnitkrita och Micrasterkrita. Som avslutning på dagens lektion kan du lära dig att Belimnitkrita anses vara bäst.

Det är riktig överkurs.

1 kommentar:

J. sa...

Kalas, ser fram emot nästa lektion!

/jessica