måndag 19 maj 2008

Marcus champagneskola: Del 5, konsumtion

Köpa champagne
Att köpa champagne är relativt riskfritt, det är svårt att bli besviken. Man bör dock hålla sig borta från de allra billigaste sorterna då dessa ofta har en hög andel pinot meunier och görs på druvor från unga vinstockar. Dessutom har de mycket druvmust från den andra pressningen. Du bör också hålla dig borta från småflaskorna som mognar mycket långsammare än de större.

Som jag var inne på i en tidigare lektion är årgångschampagnerna oftast mest prisvärda. Är du nere i Champagne är de små odlarnas grand cru-champagner ofta det bästa köpet. Champagne är alltid billigast att köpa direkt från producenterna.


Årgångar
De klassiska årgångarna i Champagne är '28, '45, '55, '59, '64 och '66 men dessa är svåra att få tag på. Vill du köpa champagne idag skall du leta efter '95, '96, '99 och '02. Du bör undvika '01 och '03.


Lagring
All champagne vinner på lagring, även standardchampagne. I allmänhet kan man säga att ju mer chardonnay, desto längre kan vinet lagras. Tiden då du bör dricka vinet beror på hur gammalt vinet var vid degorgeringen. Standardskumpa bör drickas 1-5 år efter degorgering medan prestigeviner som lagras länge på flaska innan degorgering (5-8 år) kan hålla upp emot 30 år. Riktigt gammal champagne bör drickas direkt efter degorgering.


Dricka champagne
Jag säger som Juhlin - champagne skall drickas utomhus under sommaren. Gärna med vacker utsikt och med trevligt sällskap. Champagne bör serveras 7 – 9 grader kallt. Låt glaset stå några minuter och smaka av hur vinet förändras när det blir varmare. 12 grader är en bra temperatur, sedan förloras elegansen och moussen blir sämre. Det är därför alltid bättre att servera champagne för kallt än för varmt.

Som självutnämnd champagneexpert händer det ibland att lådvinsfolket vill sätta dit dig i en blindprovning, ofta med Chapel Hill, Pongratz och nån äcklig cava. Om du inte genast känner kvalitetsskillnaden kan följande tips hjälpa dig:

  • Bubblorna i champagne är alltid mindre.
  • Andra mousserande viner kan vara helt ok iskalla men tappar snabbt i kvalitet när de värms upp.

1 kommentar:

N sa...

puh... då har man läst ikapp :-P