lördag 17 maj 2008

Marcus champagneskola: Del 4, sorterna

Champagne görs i tre olika kvalitetsklasser:

  • Standardchampagne (ca. 200:- till 400:-)
  • Årgångschampagne (ca. 300:- till 600:-)
  • Prestigechampagne (ca. 800:- till oändligt)
Observera att priser är ungefärliga, exempelvis kostar Krugs standardchampagne upp mot 1000:-.


Standardchampagne
Standardchampagne står för ungefär 80% av champagneproduktionen, och är således vinhusens viktigaste champagne. Standardskumpan är årgångslös och innehåller en blandning av druvmust från flera olika år, detta i syfte att få standardskumpan att smaka likadant år efter år. Vinet är producentens enklaste och innehåller ofta druvmust från första och andra pressningen. Andelen pinot meunier är ofta hög för så att vinet skall kunna konsumeras direkt. Enligt reglerna måsta standardskumpa lagras minst ett år på flaska innan den får säljas. Standardskumpa vinner dock på ytterligare några års flasklagring då syran blir mindre och vinet blir mjukare.


Årgångschampagne
Årgångschampagne måste innehålla druvmust från ett och samma år och lagras tre år på flaska innan den får säljas. Idén är att producenterna endast skall tillverka årgångsviner då skördarna är tillräckligt bra, detta är dock inte fallet med samtliga producenter. Druvkvalitén är alltid bättre i årgångschampagne och andelen pinot meunier litet eller inget alls. Årgångschampagne är ofta det mest prisvärda att köpa då de är marginellt dyrare än standardskumpa men mycket billigare än prestigechampagne.


Prestigechampagne
Prestigechampagne är firmornas bästa champagne, gjorda på enbart grand cru-druvor och endast de årgångar som varit riktigt bra. Man använder ofta de äldsta vinstockarna, är mer noggrann under tillverkningen, man lagrar vinet längre och lägger ner stor omsorg på flaska och förpackning. Under senare år har de mindre odlarna tagit efter de stora husens prestigechampagner och marknadsför sina under namnet Spécial club. Kända prestigechampagner är t.ex. Dom Pérignon, Cristal, Winston Churchill, Belle Epoque, Comtes de Champagne, La Grande Dame och Clos des Goisses.


Övrigt
Utöver de här tre kvalitetsklasserna kan champagne se ut och smaka på olika sätt. Denna variation hittar man oftast inom årgångschampagne. Följande varianter känner du säkert till:
  • Blanc de blanc, champagne enbart gjord på chardonnay.
  • Blanc de noirs, champagne enbart gjord på pinot noir och/eller pinot meunier.
  • Roséchampagne, färgen fås från tillsats av rödvin (!) eller i vissa fall skalkontakt. I allmänhet sämre kvalitet än ofärgad champagne.
  • Halv-torr/söt champagne, socker används för att dölja champagne gjord på den sämsta druvmusten.
  • Odoserad champagne, extremt torr champagne utan någon dosage.

Inga kommentarer: