onsdag 14 maj 2008

Marcus champagneskola: Del 2, druvorna

Champagne görs med några få undantag av de tre druvorna pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Tittar man på vinodlingsarealen i Champagne så är fördelningen mellan druvorna 38% pinot noir, 35% pinot meunier och 27% chardonnay.

Pinot noir
Pinot noir är världens främsta röda druva. Ingen annan röd druva kan variera så mycket i smak, från elegant fruktighet till mörka animaliska toner. Och allra, allra bäst är pinot noir från Bourgogne och Champagne. Pinot noir är en svårodlad druva som lätt muterar och som är känslig för röta och frost. Dess funktion i drycken champagne är att ge vinet ryggrad, tyngd och djup. Druvmusten är alltid mörkare än chardonnay så om din skumpa har något rosa toner i sig är det en ledtråd om att andelen pinot noir är stor. Champagne som enbart är gjord på pinot noir och/eller pinot meunier kallas för blanc de noirs.

De bästa pinot noir-stockarna i Champagne finns i Aÿ och Verzenay.

Chardonnay
Om pinot noir är vinvärldens bästa röda druva är chardonnay dess vita motsvarighet. Chardonnay är en stabil druva som likt pinot noir är känslig för sin terroir. Vid varmt klimat kan den få lådvinsaromer som tropisk frukt och melon, medan den vid kallt klimat tenderar att dofta grönt äpple. Citrus och smörighet hittar du nästan alltid i den. Druvan gör sig bra för lagring på ekfat, något som tyvärr gått till överdrift i länder som Sydafrika, Australien och USA. De bästa chardonnay-vinerna görs två timmars bilresa från Champagne – i Chablis.

I champagne står chardonnay för syra, blommighet och fräschör. Den höga syrahalten i druvan gör att champagner med stor andel chardonnay är mycket tacksamma att lagra. Champagne som enbart är gjort på chardonnay kallas för blanc de blancs. Bäst chardonnay-stockar hittar du i Le Mesnil, Avize och Cramant.


Pinot meunier
Pinot meunier är bulk-druvan i champagne, den banjospelande kusinen till pinot noir. Till dess förtjänster hör hög avkastning och god tålighet mot frost. Pinot meunier används i champagner som skall mogna fort, då druvans fruktighet ger vinet en bra balans. Champagner med stor andel pinot meunier är inte tacksamma att lagra. Det finns inga pinot meunier-områden i Champagne som är grand cru-klassade.

Del 3

Inga kommentarer: